LCHF

Under åren som har gått så har vi mycket som påverkar oss. Stress, avgaser osv. Och en sak som även påverkar oss är vad vi äter. Vi har gått från 1700-talet med 0.1 kg socker per person under ett år till 40 kg socker per person under ett år.
För 20 år sedan kom kostrekomenadationerna om att äta mindre fett i maten. När dessa kostråd förverkligades tappade vi kontroll över kroppen och extrem fetma blev vanligt och åldersdiabetes bytt namn till diabetes typ 2!
Med kostråden vi får idag så säger dem att fett är onyttigt. Och Sverige och resten av världen är fettskrämda. Att mättat fett är farligt har vi blivit intalade sedan 50-talet. Men studier visar att det inte finns något bevis att mättat fett eller kolesterol skulle vara farlig, det visar sig faktiskt vara nyttigt.

LCHF kan delas in i tre steg.
Steg 1

  • Byt ut allt margarin till riktigt smör.
  • Ät mindre kolhydrater och mer fett. Köttfärssås med spagetti istället för spagetti med köttfärssås.
  • Våga har rikligt med smör och grädde i maten som om det vore fest varje dag.
  • Ät lagom mycket, ät när du är hungrig, ät tills du blir mätt, ät när du är hungrig igen nästa gång.
  • Uteslut tillsatser, glutamater, smakförstärkare, sötningsmedel.
  • Om du äter bröd välj ett surdegsbröd, ha rikligt med smör, ost, skinka. Pålägget ger dig näringen, inte brödet.

 Steg 2

  • Uteslut allt rent socker helt.
  • Minska ytterligare på stärkelse, ät inte pasta, ris, potatis eller bröd.

 Steg 3

  • Max 5E% från kolhydrater varje dag. (ca 20g kolhydrater eller i vissa fall färre)
  • Ät när du är hungrig, inte på fasta tider. Ät bara rena produkter, kött, fisk, fågel, ägg.

Steg 1 är ett steg som alla kan ta och den skapar troligen inte någon speciell viktnedgång men det finns mycket som talar om att sjukdomar minskar eller motverkas om man byter till denna kost.

Steg 2 innebär att man oftast börjar gå ner i vikt och diabetiker kan minska på sin medicinering.

Steg 3 är upp till vara individ hur man vill lägga det. Detta steg är till för viktnedgång och innebär minimerad mängd kolhydrater och maximerat fettintag. Steg tre används oftast under kortare perioder.

Det två största och viktigaste resultaten av ett minimerat kolhydrat och ett maximerat fettintag blir ett kontrollerat blodsocker samt att kroppen åter igen lär sig använda fett som energikälla. Utan extra kolhydrater som stör blir blodsockret helt jämt och man blir inte hungrig och sugen hela tiden. Har man ätit frukost så kan man klara sig 12 timmar utan problem. Vilket är omöjligt för en som äter mycket kolhydrater.

Så... Det här ska jag då börja med... Wish me luck!


Kommentarer
Postat av: Lisse

hehe have fun!! :D

2011-01-02 @ 02:16:06
URL: http://liselottenordlund.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0